Pääkaupunkiseudulla varaudutaan viime vuosien kokemuksen perusteella 3–6 ilotulitteen aiheuttamaan silmävammaan ja Suomen Silmälääkäriyhdistyksen valtakunnallisen kyselyn perusteella koko Suomessa 10–20 vammaan vuodenvaihteessa.

Vammoista lähes puolet odotetaan aiheutuvan ilotulitusta seuraaville katsojille. Alle 18-vuotiaalle ei lain mukaan saa vanhempikaan ostaa eikä kotona luovuttaa ilotulitteita. Silti kolmasosa vammoista syntyy lapsille ja nuorille, viimeksi nuorimmillaan 5-vuotiaalle.

Suojalasien käyttö on kiitettävästi vähentänyt ilotulitteiden sytyttäjien vakavia silmävammoja, mutta muuten vammamäärät ovat olleen suurenemassa. Viime uutena vuotena maamme sairaaloissa hoidettiin 21 ilotulitteista vammautunutta, vuotta aikaisemmin 11 ja kaksi vuotta sitten 5 potilasta. Silmävamman saaneista ilotulittajista vain yksi kymmenestä on käyttänyt suojalaseja ja vamma on jäänyt silloin yleensä lieväksi.

Ilotulitteiden tarkastus on pistokokeisiin perustuva. Tuhansien myytyjen tulitteiden joukossa on aina ”susia”, jota räjähtävät sytyttäessä, näyttävät jääneen ”suutareiksi” tai kääntyvät vikasuuntaan, vaikka niitä käytettään ohjeiden mukaisesti. Ilotulittaminen ja myös ilotulituksen seuraaminen ulkona ilman suojalaseja on aina ”venäläistä rulettia” järjestettyjä näytöksiä lukuun ottamatta.

Ilotulittajalla on vastuu katsojien silmistä ja lasten turvallisuudesta. Suojalasit on muistettava jakaa iästä riippumatta myös koko juhlaväelle, joka seuraa ilotulitusta ulkona. Erityisesti tämä koskee lapsia, joiden valvonnan pitää jatkua uudenvuoden päivään, koska he saattavat löytää maastoon jääneitä syttymättä jääneitä tulitteita.

Ilotulitusta on turvallisinta seurata ikkunan takaa.

Mikään ilotulite ei ole lelu vaan räjähde. Turvaohjeet ja suojaetäisyydet on tärkeä tarkistaa ja noudattaa niitä. Kyselyjen mukaan vain kaksi kolmesta ilotulittajasta lukee käyttöohjeet.

TUKES: https://tukes.fi/koti-ja-vapaa-aika/ilotulitteet

Lisätietoja: prof. Tero Kivelä, puh. (050) 525 2723, tero.kivela@helsinki.fi

Iloista ja Turvallista Uutta Vuotta!

Ilotulittajan vastuu